29.8.10

Jaroslav Bohdal a Vilma Podmelová - mistry České republiky v běhu na 100km.

Jaroslav Bohdal - nar. 9.4.1976
Člen Symfonického orchestru Českého rozhlasu, člen skupiny prvních houslí.
Měsíčně naběhá kolem 350-450km intenzívního tréninku. Jednou týdně zařazuje sprinty do kopců se závažím na rukou nebo batohem na zádech.
Osobáky: 5 km: 17:24 (srpen 2002), 10 km: 36:27 (září 2002), hodinovka: 15920, půlmaraton: 1:20:48 (15. 4. 2007 Bakov n. Jizerou), 25km: 1:36:36 (5. 10. 2002) a maraton 2:44:56 (2002 Benešov u Semil).
Zde najdete zajímavý rozhovor s Jaroslavem Bohdalem.

Celkem čtrnáct ultramaratonců, z toho dvě ženy, nastoupilo v Ostravě - Třebovicích k mistrovskému závodu v běhu na 100km.
Co se týká počasí, tak podle pátečních předpovědí nebyly vyhlídky optimistické. Ráno v sedm hodin bylo pod mrakem, teplota příznivá 12°C.
Kolem půl jedenácté však běžce zkropil velmi hustý déšť a to včetně těch, kteří nastoupili v 10h na start přidružených závodů (42,2km, 21,1km a čtvrtmaratonu).
Prakticky již od prvních kilometrů se

začalo formovat pořadí
jednotlivých aktérů. Čerstvý mistr republiky Jarda Bohdal celou dobu běžel jako stroj. Na občerstvovací stanici se téměř nezastavil. Nacvičeným způsobem, jako při maratonu, si odebral kelímek s čajem a běžel do dalších okruhů. A tak to bylo až do cíle, ve kterém se objevil jako první s časem 8:05:43h. Druhý v pořadí Tomáš Ulma také běžel výborně. V první čtvrtině závodu "šel" opatrně, aby nakonec vybojoval titul vicemistra - 8:26:00h. Na třetím místě doběhnuvší Miroslav Kadlec zvládal náročnou trať velmi dobře až do osmdesátého kilometru, kde jej postihla velká krize. Když si začal pomalu sundávat startovní číslo, diváci jej začali mohutně povzbuzovat tak, že ho to nakonec psychicky nakoplo a v závodě pokračoval.
Naše želízko v ohni, borec v našem triku, tvrďák a
bojovník k pohledání Roman Slowioczek opět ukázal svoji houževnatost. Po mnoha krizích, několika nucených zastávkách na občerstvovací stanici dokončil na místě čtvrtém. O téměř jednu a půl hodiny později dorazil do cíle Jaroslav Pavlacký, který toho měl už opravdu plné kecky, stejně jako ostatní. Posledních 25km bojoval s bolestí úponů lýtkového svalu, aby nakonec skončil na pěkném pátém místě. S podobnými zdravotními problémy se potýkala i nová mistryně republiky Vilma Podmelová. Nicméně Vilma je tvrdá ženská, dokázala se prosadit a mezi dvanácti muži doběhla výborném šestém místě. Sedmý Karel Budík byl se svým výkonem spokojen. Chtěl svoji první stovku dokončit kolem 11:30h, dokončil 11:19h.
Dobrze rozprzestrzeniałi siły dwa maratończycy z Polski, którzy pokonali trasę cały wyścig razem. Od początku do końca starali się utrzymać w tym samym tempie. To ich najważniejsze - zakończyć wyścig w limitu czasowym. Zrobili to dobrze i więc gratulacje do Grzegorza Plebanka i Romana Urbana z Wrocławi.
Na posledním místě dokončil s vypětím všech sil náš Libor Svozil.

Přidružený závod - maraton vyhrála celkově žena - Petra Pastorová - 3:26:49. Její výkon je o to pozoruhodnější, že ve středu absolvovala 5000m na dráze a v pátek těžkých 14km v závodě Chlebovice-Kubánkov. Klobouk dolů Petro, chlapi styďme se! :-)
Na poloviční trati zvítězil teprve devatenáctiletý Honza Fousek - 1:25:12. Čtvrtmaraton vyhrál Marek Škapa, který vzhledem k počasí vypustil Mistrovství Polska v běhu do vrchu.

Jak vydatně pršelo můžete shlédnout na
Líby Rajčeti.

Výsledky hlavního závodu vč. přidružených najdete ve VÝSLEDKY 2010.
Foto na Rajčeti.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

BORCI!SMEKÁM.

Anonymní řekl(a)...

Rosťo, týdně 350-450 km ??,
chybička se vloudila, má to být
měsíčně. SANDOKAN.

Rosťa Bažanowski řekl(a)...

Jó sorry, to běhám já. Takže Bohdal měsíčně :-)

Anonymní řekl(a)...

Rosťo, my jsme si to mysleli, že tolik týdně najedeš v autě:))j.

Anonymní řekl(a)...

Gratulace všem co doběhli stovku v tomto těžkém počasí.
Hlavně gratulace Petře a Romanovi Ž. za vítězství a bednu pro náš tým ve vložených závodech na maraton a čtvrtmaraton a také přidaváme jedno zlato a bronz za víkend z extreme běhu Teplickými skalami na 11,2 km v sutinách skal a schodů a písků atd.
Ten závod je nádherný-doporučuji.My měli překvapivě jasno sucho nádherně.Jen co jsme přijeli zpět do Krkonoš na základnu začalo co jiného než pršet.Taky jsme se proběhli v nedalekém Adršpachu a super skály.Kdo chcete vidět jak se má běhat v ženách tak doporučuji se podívat pokud budete mít příležitost někdy jak běhá Táńa Metelková.Dnes rozdrtila soupeřky o 2 třídy.
Z Krkonošského Mont-running campu zdravíme do Ostravy Roman/HOLKI a Adéla+Anička.

Anonymní řekl(a)...

Pochvala Láďovi DVORSKÉMU od vítěze
100 km Jarka BOHDALA za vzorné odklizení bahna z úseku tratě.
Čím více takových pomocníků, tím lépe. SANDOKAN.

Anonymní řekl(a)...

Rosto, další chybička se vloudila. Já jsem nevypustil Mistrovství Polska, ale Mistrovství světa veteránů. A jak jsem četl reportáže, tak jsem dobře udělal. V tom počasí by to byla asi moje sebevražda...
Mára.