5.6.11

EKIDEN PENTLA MARATON v Karviné

1. ročník tohoto běhu uspořádal dnes 5.6. běžecký klub BK SAK Karviná jako připomínku průkopníků maratónského běhu v Karviné. Závod se stal současně 1. maraton smíšených družstev v ČR.

Proč EKIDEN?
Ekiden je štafetový běh, který má původ v Japonsku. Místo klasického kolíku si závodníci předávají látkovou šerpu. Je to týmový sport s důrazem na fair-play a ve své domovině je mimořádně populární.

Proč PENTLA?
Protože látková šerpa se v místním nářečí nazývá "pentlou" a také proto, že trasa propojuje dva nádherné místní parky, běží se kolem zajímavostí a historických budov Karviné, je klikatá prostě jako "pentla".

Proč maraton?
Protože celá trasa měří 42 195 m tedy délku maratonu, tím se závod ustavuje 1. maraton smíšených družstev v ČR. Kromě této jedinečnosti bylo stanoveno, že v družstvu budou pro první a poslední úsek povinně ženy. Úseky 2,3,4,5 poběží muži. Jednotlivé úseky měří bez 10 m rovných 7 km a poslední úsek vyměřené tratě, který vyšel na 265 m (195+7x10) poběží hned na začátku patron. Patron je vylosovaná osoba známá z veřejného života Karviné.

Výsledky ve Výsledcích zde

Komentář:
Komentář převzat ze stránek organizátora BK SAK Karviná, autor Mirek Kravčík - mčj.
OPĚT VEDRA V KARVINÉ
... Karviná je proslulá svým tropickým počasím při pořádání snad jakéhokoliv běžeckého závodu. 1. ročník EKIDEN PENTLA MARATÓN se nesl ve znamení vedra, i když trať jsme umístili do stínu vzrostlých stromů v karvinských parcích. Příkladně bojovali všichni, někteří jako Miška a Karin si zaslouží obdiv dvojnásobný, protože byly vlivem okolností nuceny běžet dvakrát. Děkuji jim tímto za ochotu. Na start se postavilo 10 družstev. Kompletní výsledky zpracovává ještě Sandokan s kolegyní Mathonkou, jak je nazývají SEITLÁCI a vlastně málokdo už ví, že existuje nějaký Pastrňák. Děkuji jim za zvládnuté závody a rychlé výsledky, které se průběžně vypisovaly na tabuli u cíle. Musím hrozně moc poděkovat ROZHODČÍ Z PLAVECKÉHO BAZÉNU, KTERÁ SE TÉTO FUNKCE UJALA ZCELA DOBROVOLNĚ a JÁ MOHL ODBĚHNOUT SVÝCH 7 KM a ani jsem si nezapamatoval její jméno, tím se musím omluvit za nedostatky se jmény patronů, protože na můj opotřebovaný mozek těch jmen bylo až nad hlavu. Vodič Jirka sice na kole, ale absolvoval nějakých 60 km před běžci a pak při úklidu po závodě. Nesmím zapomenout na kuchařky dobrovolníky, obsluhu v OAZE a paní majitelku, která nám umožnila napojit elektřinu a vyčepovala nějaké to pivko. Než vhodnotím vlastní družstva velmi mi pomohl školník, závodník Kazek, který skvěle zvládl organizci kojení, kdy střídal manželku v kuchyni a jěště zaběhl svůj úsek pod 28 min.Fotograf opět zpracuje DVD, tak kdo bude mít zájem tak mi dejte vědět. Určitě jsem na někoho zapomněl komu bych měl poděkovat za výpomoc, protože všichni odvedli své úkoly na jedničku, mimo jiné myslím, že i hudba byla výborná věc pro tuto akci.

A jak jste dopadli. Vítězné družstvo pod názvem GOROLE PL.CZ splnili předpoklad a zvítězili pod vedením svého patrona mgr. Petra Dyskiewicze v čase 2:41:48. Druhé místo obsadili ELITA HAVÍŘOV SAK pod vedením paní reportérky z TV PRIMA MARKÉTY ŠENKOVÉ v čase 2.50:49 a Petr Karkoška po mně loudil její telefonní číslo, tak uvidím co s tím nadělám. Třetí na bedně byla se svým MK SEITL TEAMEM A dcera P.DYSKIIEWICZE KATKA., která jako nástupce mladé generace srdnatě bojovala na své trati o přední umístění. Drobné ceny získaly i družstva na 4,5,6 místě jejich časy a názvy zveřejním později, až mi je Sandokan doručí.

Vyhlásili jsme také nejrychlejšího muže dne, kterým se stal JAN POLÁŠEK v ČASE 23:26 z ELITE TÝMU HAVÍŘOV, a nejlepší žena proběhla trať za 29:57 z týmu HEPPY SAK KARVINÁ a byla to SIMONA VRZALOVÁ. Tak a konečně začala bouřka, která smaže značení na trati a já jdu na sraz do Ovečky s náměstkem a moderátorem JIRKOU NOVOTNÝM, kde probereme to co jsme zanedbali a uvidíme co a jak dál. A co vy na to? mčj

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

jen drobné matematické upřesnění, vybraní patroni na úvod běželi 255m (195m + 6 x 10m) = 255m :-), jinak perfektní a přímo úžasná akce, Matys

Raduz řekl(a)...

Bezvadné zpestření klasických běžeckých závodů, krásně běhavá trať, prostředí a skvělá parta lidí = zážitek k nezaplacení... karviňáci děkujeme!!!