18.9.10

Běh rodným krajem Emila Zátopka.

188 závodníků přilákala Kopřivnice na start 8. ročníku tohoto těžkého závodu. Počasí bylo ideální, slunečno, 15°C. Na některých úsecích však foukal silný protivítr.
Závodní pole se za první prémií, kterou na druhém kilometru vyhrál Erkolo Ashenafi, začalo trhat. Poodskočili dva kenští závodníci Henry Chirchir s Ernestem Kibetem a asi třicet metrů za nimi běžel Etiopan Ashenafi. Keňané vůbec nespolupracovali, každý běžel sám za sebe. Už na desátém kilometru mohli mít před šestičlennou skupinou ve složení Gerych, Hegyaljai, Ondráček, Križák, Smrčka, Blaha asi tříminutový náskok.
Zvítězil nakonec Chirchir před Kibetem a Ashenafim. Z našich se podle očekávání objevil první v cíli David Gerich. Před startem se zmínil, že by byl spokojen s časem pod 1:18h, což se mu podařilo. Jeho výsledný čas je 1:16:21. Famózní výkon opět podal 56letý Miloš Smrčka, který v čase 1:19:53 doběhl na osmém místě! I v kategorii B by bral s přehledem druhý flek! Alf Výtisk z našeho oddílu, ačkoliv podal velmi solidní výkon, ve velké konkurenci mu výsledný čas stačil jen na 6.místo v kategorii.
V ženské kategorii zvítězila maďarská závodnice Natalin Farkas před naší Janou Klimešovou z USK Praha. Ve výborné formě je nestárnoucí Anička Balošáková, která v celkovém pořadí skončila čtvrtá a zanechala za sebou jak Adélu Esentierovou, tak i Petru Pastorovou. Adéla v tomto závodě zabojovala a zúročila tak svou tréninkovou píli z Krkonoš. Už kolem desátého kilometru šla před svou sokyni Petru, aby ve stoupání ještě svůj náskok zvýšila a nakonec se v cíli objevila o necelé dvě minuty dříve. Otázkou však zůstává, do jaké míry jí pomohla závodnice se startovním číslem 233 a příznačným jménem Dorazilová :-) Z našeho klubu se akce zúčastnila Líba Kuchařová, která opět podala velmi slušný výkon.



Výsledky...

Další fotky zde.

Profi fotky Roberta Šádka (start, trať)

a další z vyhlášení

Fotky na Rajčeti.

22 komentářů:

jirka řekl(a)...

ahoj Rosťo, děkujeme za foto z dnešního běhu :-( pro BK SAK Karviná ani jedna :-( slibotechno....

Rosťa Bažanowski řekl(a)...

Vyrostla štíhlá jedlička, tam mezi modříny,
zelená byla celičká od jara do zimy,
zelená byla celičká od jara do zimy,
Na podzim vítr zazpíval, spi jedličko jen spi
pozor jen nezmrzni,
pozor jen nezmrzni ...
Já hlupák starý, hlava děravá, Černé jezdce jsem zapomněl vyfotit...

Radim řekl(a)...

Juro, to jste si na trati měli pohnout,Rosťa z prvního stanoviště spěchal aby stihnul vítěze a v cíli spěchal na to kuřecí stehno...:-)

Anonymní řekl(a)...

Nějaké fotky najdete na http://svarcik1.rajce.idnes.cz/Brkez/

Anonymní řekl(a)...

Narcisisté nemusí mít projednou foto:)

Anonymní řekl(a)...

Anna Balošáková včera fakt dobře zaběhla.Soutěž žen jsem pozorně sledoval když jsem hned po svém doběhu běžel naproti Adéle,abych viděl jak na tom je.Asi 1,5 km před cílem jsem všechny ženy na předních pozicích viděl jak na tom jsou.Adéla běžela profesorské tempo kdy jsme připravili na trati mezičasy a měnili rychlost běhu.Jeji výsledný čas 1.38 hod. jsem přesně připravil a odhadl jeji možnosti.Ja byl trochu unavený z večerního RUN-UPU z Olomouce a to jsem běžel jen jeden závod a Adéla hned dva rozběh a finále až v 19,40 hod.O to víc jeji výkon a bojovnost na trati obdivují.No v závěru sezóny to bude v ženách ještě asi zajímavé.Adéla i Petra by měli však být na 2 a 4.místě a ne 3. a 5.místě ve své kat. protože Jana Klimešová roč. 1970 startovala ve špatné kateg. žen do 34 let a tu vyhrála a měla být vyhlašována na 2.místě ve starších ženách za vítěznou maďarkou.
Roman/HOLKI

Anonymní řekl(a)...

Jenom poznámka ke startu
v běžeckém závodě v nižších
věkových kategoriích. Pokud
se závodník starší zaregistruje
v nižší kategorii, je to možné
a bere se to do úvahy. Toto
není první případ, takto dříve
startovali například bratři
KLIMEŠOVÉ.
SANDOKAN.

Anonymní řekl(a)...

V mladší kategorii se zaregistrovat lze, ve starší, žel, ne. Některým osmdesátníkům bych ještě stačil...

Anonymní řekl(a)...

Otázkou spíše zůstává do jaké míry Adéle pomohl Roman, který vedle ní běžel poslední dva kilometry... Petr Vidlář

Anonymní řekl(a)...

Adéla ještě nevečeřela, proto zaběhla slušný závod. Saša N.

Anonymní řekl(a)...

Petře aby Roman mohl běžet s Adélku 2km musel by běžet po závodě 4km rychlostí 3 min/km to vyplývá z výsledkové listiny. Dělat vodiče není v pravidlech tohoto závodu zamazáno, Taky by se mohla pověsit za někoho jiného, nebo navrhuješ zakázat běhat v háku (a taky vedle háčku)jako je zamazáno jezdit na kole v háku? Mohl ji maximálně povzbuzovat, ne pomáhat, běžet musela sama!
J.H.

Anonymní řekl(a)...

Ja běžel od Adély asi 30m a to ještě za ní po okraji chodníku takže o nějakém vodičství nemůže být ani řeč.Úsek byl 1km před cílem.Měl jsem i sundané číslo,takže vše v pořádku s pravidli.Takto jsem povzbudil aspoň slovně i Klimešovou a Balošákovou,které byli soupeřky před Adélou.
Ale ještě k připomínce SANDOKANA že by každý pořadatel měl v propozicích uvádět zda se lze nahlášovat pokud se člověk cítí do mladší kat.Ono to trochu je pak zmatek když Jana Klimešová je dlouho dopředu přihlášená v kat F a teprve po závodě se při vyhlašování dozvíme že se přepsala do E.Mě se to zdá u dobře financovaných závodů dost nespravedlivé,protože se podívejte a spočítejte jak to vlastně ovlivnilo další závodnice v ocenění.Vítězná Maďarka vyhrála celkově 5000,- a Jana K. za druhé místo 5000,- (mimo premii 2000,- v Ženklavě).Kdyby startovala ve své kat. tak by brala jen 3000,-
Tím Adéla dostala hned o 1000,- méně a ještě to poškodilo další závodnice za ní a také Petru Pastorovou,která měla být tedy na 4.místě a ne na 5.místě a měla dostat 900,-.
Také to dělal Ivan Čotov a třeba v Kobeřicích ho za to pěkně hnali a zakázali toto.
Mě se jen jedná že by tato klauzule měla být v propozicích a člověk s tím musí počítat.V sobotu to pěkně zamíchalo ohodnocením několika žen,které to poškodilo.Na vyhlášení na stupních se ještě ptala druhá závodnice před Adélou vítězky s podivem kolik že ji je let a dostala odpověď že 34.
Zajimalo by mě jak to tedy v pravidlech je a nebo jestli je to na vůli pořadatele jednotlivých závodu toto běžcům povolit.Vím je to složité,protože v poslední době stále více veteránu zasahuje do předních pozic a měli by třeba být za to lépe ohodnocení než je v propozicích v jejich kat. mimo hlavní kat. je vždy odměna někdy o mnoho nižší.
Roman/HOLKI

Anonymní řekl(a)...

Romane, máš pravdu, v pravidlech atletiky není o startu v nižší kategorii žádná zmínka. Je však pravda, že tím pádem je toto na pořadateli, jestli to umožní. Pravidla závodu vždy určuje pořadatel, a ne rozhodčí, jak si někteří účastníci myslí. Rozhodčí jen sledují jejich dodržování.
SANDOKAN

Rosťa Bažanowski řekl(a)...

Co není zakázáno, je povoleno :-)

Anonymní řekl(a)...

Jasná pravidla i pro tuto problematiku je povinen dát poředatel PŘED závodem v propozicich a ne povolovat změny PO ZÁVODĚ ve prospěch vychcánků které zmiňujete. O tom tady už před časem nějaká polemika byla. Takže závazná MUSÍ být přihláška PŘED startem. V tom má Roman pravdu a zmíněné holky byly neprávem poškozeny! Klimešové nebyli vychcánci,ale byli tak dobří,že chtěli soupeřit s nejlepšími,tedy většinou v A,byť už patřili do B. Samozřejmě,že v A bývají většinou hodnotnější bonusy.

Anonymní řekl(a)...

Je to tak. viz. nahoře. nemělo by se to stávat. běhej za věk který máš a ne za mladší i když jsi třeba lepší.fanda

Anonymní řekl(a)...

Podejte protest.

Rosťa Bažanowski řekl(a)...

1. Organizátoři mi dnes potvrdili, že Jana Klimešová se do kat. E přihlásila před závodem, nikoliv po závodě. Prosím tedy některé "komentátory", aby nemystifikovali čtenáře těchto stránek.
2. Pravidla české atletiky toto nezakazují a je na pořadatelích daného závodu, zda tuto možnost připustí, či nikoliv.

Anonymní řekl(a)...

Ověřoval jsem si prezenční listinu . Jana Klimešová, se přihlásila do nižší věkové kategorie před závodem, tudíž nedošlo k žádnému zkreslování výsledků po doběhu. Škoda, že se neobjevuje v komentářích názor na závod. Je za ním spousta náročné, několikaměsíční práce. Žorž.LBK.

Anonymní řekl(a)...

No hezky se tu dohadujete o kokotiny.Každý má právo podat IHNED po závodě protest,pokud mu něco nesedí a ne tu pak brečet a stěžovat si.Jenom zneuctíváte tak prestižní závod-asi ani účast paní Dany Zátopkové někomu nic neříká.
Fakt hnus,rádoby sportovci...
Honza

Anonymní řekl(a)...

Roman se třeba omluví,že vypustil neověřenou informaci s komentářem. A při své zkušenosti určitě ví o možnosti okamžitého protestu. Apropó...PŘEDBĚŽNÁ přihláška není oficiální,ale až ta při prezentaci. A UŽ DOST TOHO TADY ... STAČILO! A pozdrav a uznání všem,kteří si závod užili a uznání pořadatelům za krásný závod,na to jste opravdu zapomněli,borci!!! /Já jsem tam nebyl,mrzí!/

Anonymní řekl(a)...

Ne to nebyla neověřená informace.Ja na to přišel až v neděli ráno při kontrole výsledku,protože vylepené výsledky na dveřích hned po závodě buď neměli ročníky narození nebo jsem to prostě neřešil a bral to tak jak to je.
Pořadatel už od nás dostal podrobnou zprávu a ja budu respektovat jeho rozhodnutí jak k tomu přistoupí.
S Jirkou Haraštou jsme dobři kamarádi a známe se snad už přes 20 let z různých závodů a na Zátopkovi jsem startoval snad v 6-7.ročnících +nultém a jako také pořadatel si vážím jiných pořadatelů,protože je tam schovano i plno další práce,kterou nikdo nikdy ani nevidí.
Ja jako šéf našého týmu si jen chráním své ovečky a to by měl každý kdo chce něčeho dosáhnout.
Takže OK jedeme dál.
Roman/HOLKI