10.10.09

MIREČEK DOBYL MOKROU OSTRAVU!!!

Vítězem 48. ročníku Ostravského maratonu se stal
ve velmi chladném (6,5°C) a deštivém počasí

MULUGETA SERBESSA

2:27:16 !!!

nejlepší letošní výkon "českého" běžce

na území České republiky :-)


Česká televize zpovídá vítěze.

P O K O C H E J T E S E V Ý S L E D K Y !!!

Z rovných 160 přihlášených nastoupilo za hustého deště na start nakonec 134 maratonců. Opravdu byla velká zima, teploměr ukazoval v průběhu závodu 6,5°C až 9°C a to mnohé závodníky odradilo.
Mezi největší favority patřili Mulugeta Serbessa, Dan Orálek a loňský vítěz Jirka Žák.
Ihned po startovním výstřelu, který provedl Tomáš Kuřec (místostarosta Měst. obvodu Moravská Ostrava a Přívoz), se dostal do čela Mulugeta, jehož cílem bylo vylepšit nejlepší letošní český výkon. Druhou pozici od začátku si také držel Dan Orálek, který věděl, že na Mirečka nemá šanci. Důležité pro něj bylo držet si odstup od třetího Jirky Žáka.
Nakonec si favorité ve velmi náročných podmínkách své pozice udrželi až do konce.
Mulugeta Serbessa zvítězil ve výborném čase 2:27:16, druhý Daniel Orálek dokončil za velmi dobrých 2:32:21. Na to, že dao absolvoval minulý týden MMM v Košicích za 2:34:23, je to úctyhodný výkon! Pro bronz si doběhl obhájce prvenství z roku 2008 Jiří Žák - 2:32:59. Jirka začal v posledním kole Dana tvrdě stahovat, ale zkušený Orálek si druhou příčku uhájil.

Celkové pořadí - zleva: Orálek, Serbessa, Žák


kat. 18-34let: zde zvítězil zlínský borec Petr Minařík před Vlastou Kacířem a Jakubem Hoffem z Moravské Slávie Brno. Vítězi této kategorie se podařilo stlačit čas pod 2:40h na konečných 2:39:35. Výborný výkon podal také Vlasta Kacíř. Škoda, že se závodu nezúčastnili jeho potenciální soupeři Petr Wala ze SAK Karviná a Michal Keller z MK Kopřivnice. Při vzájemné spolupráci by mohli čas, i v nepříznivých podmínkách, stlačit hodně k hranici 2:40h.

Kategorie 35-39let viz. celkové pořadí.


Kategorie 40-44let: Zde bezpečně zvítězil favorizovaný Roman Baláž, který má slušnou formu. Čas 2:45:48 mu na vítězství stačil, i když má určitě na víc. Nikdo ze soupeřů jej k lepšímu času netlačil. Pro druhé místo si doběhl brněnský závodník Petr Svoboda. Na stupínku s číslem 3 měl stát Rosťa Petráš z Novojického Kotuča, ale nestál. Vyhříval se ve sprchách. Cenu si převzal v samotném závěru.


V kategorii 45-49let zvítězil Pavel Kratochvíl ze Sokola Rudíkov před Václavem Filipem z AK Kroměříž a třetím Miro Pavlackým z Trenčianských Teplic.


A tady jsou padesátníci (50-54let): druhý Roman Slowioczek z našeho klubu MK Seitl, vítěz Petr Jadrníček a bronzový Honza Razým z ISCAREX Česká Třebová. Péťovi se opět podařilo stlačit čas pod tři hodiny na konečných 2:57:37. Romanovi se to nakonec nepodařilo. V posledních týdnech neběhá uvolněně, jak by chtěl, ale konec sezóny ještě není a Roman zaběhnout UMÍ.


Čtvrtým v pořadí ve výše uvedené kategorii byl náš Jarda Hrabuška, který svým výkonem hodně překvapil "odbornou veřejnost" :-)
I vzhledem k tréninkovému výpadku (zranění) dokázal podat výborný výkon a maraton dal za 3:08:50. Prostě mu to "sedlo". Na fotografii mu za čtvrté místo předává Sandokan zvláštní cenu: Bezplatný start na MMM Košice 2010. Tuto cenu obdržel Sandokan od Mira Kriška za výsledek v tipovací soutěži na stránkách slovenských sběračů maratonů.


Další láhve červeného vína Sangiovese z našich vinic v Toskánsku obdrželi také kluci z kat. 55-59let: Arnošt Koreš z Třebíče, vítězný Jarda Kaše z Brna a náš, dnes excelentní, bronzový Vláďa Peřina. Vláďovi se dnes po dlouhých letech podařilo porazit Alfa Vytiska také člena našeho oddílu.


I přesto Alf zaběhl solidně za 3:25:03. Alexandr Simon z DS Žilina skončil v kat. 60-64let druhý. O třetí stupínek neměl nikdo zájem :-)


V kategorii 65-69let zvítězil Ervín Podžorný z Českého Těšína, který má letos velmi slušnou formu. Čas 3:37:55 je hodně dobrý, stejně jako čas druhého v pořadí Pavola Fogaše z MK Kopřivnice (3:40:20). Na třetím místě skončil Jorgos Jerakas SAK Ložiska Karviná, který běžel velmi uvolněně a s chutí. Příští rok by chtěl zaútočit na nejlepší český výkon v sedmdesátnících.


Jirka Březina se Zdeňkem Kopeckým a Jardou Gamanem si to rozdali v kategorii 70-74let.


Jirka běžel svůj jubilejní pětistý maraton a my jsme rádi, že jej absolvoval v Ostravě.
BLAHOPŘEJEME TI JIRKO K PĚTISTOVCE!!!


Nejtěžší to však měl 81letý Franta Zikeš z Frýdku-Místku. Minulý týden běžel Košice za 5:29 a dnes Ostravu za 5:23. Běžet téměř pět a půl hodiny v zimě, dešti a poslední tři kiláky v opravdové průtrži mračen - ÚCTYHODNÝ VÝKON!

ŽENY:

Celkové pořadí:

1.místo JITKA HUDÁKOVÁ - Trenčín
2. místo ANIČKA BALOŠÁKOVÁ - Čadca
3. místo VILMA PODMELOVÁ - Brno
4. místo JARMILA PALÍŠKOVÁ - Radslavice
5. místo PAVLÍNA ŠROMOTOVÁ - Olomouc


Zdeňka Tvrdá, bojovala více než pět hodin a i přesto vytvořila nový český rekord.
Po protnutí cílové pásky jí trvalo pouhých 25 vteřin na to, aby si převzala cenu za první místo ve své kategorii. Blahopřejeme!!!

Závěrem bychom chtěli poděkovat vám všem účastníkům Ostravského maratonu, že jste se nenechali odradit nevlídným počasím a přijeli jste do Ostravy podpořit běžecký sport.
Ostravský maraton má stoupající tendenci co se účasti týče, jde nahoru i výkonostně. Celkem 17 borců se dostalo pod tříhodinovou hranici. Na počasí, které v Ostravě panovalo, je to docela slušná bilance.
Vládla zde dobrá nálada a my věříme, že přijedete i příští rok.
Děkujeme.

AŤ ŽIJE OSTRAVSKÝ MARATON 2010!!!
(9.10.2010)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Thanks :)
--
http://www.miriadafilms.ru/ купить фильмы
для сайта mkseitl.blogspot.com