27.11.07

Náš šéf Otto Seitl...

... koupil včera U táty nového koně. A ne ledajakého. Ottík se totiž v koních velmi dobře vyzná.

Vzhled a stavba jeho těla:
Hlava
Hlavu má přiměřenou velikosti těla, má správný úhel připojení krku kvůli funkci dýchání a pohyblivosti.
Nozdry
má velké a široké. Podle profilu má hlavu naštěstí rovnou. Kdyby ji měl klabonosou (vypouklá), poloklabonosou, štičí (konkávní, s miskovitým profilem, jako mají Černí jezdci z Karviné nebo jsou taky charakteristické u arabských koní), tak nevím nevím, zda bychom ho do MK Seitl vzali.
Uši
má, narozdíl od Šípáků X-airáků, taky normální. A to je dobře. Uši jsou důležité nejen pro sluch koně, ale jejich pozice slouží i ke komunikaci nejen s Ottíkem, ale i s námi ostatními členy naší stáje.
Oči
má velké a jasné, posazeny jsou daleko od sebe. Zrakové pole pokrývá asi 320°.
Žuchvy
neboli ganaše má tvořeny hlavně žvýkacími svaly, tak jako náš Sandokan.
Krk
jehož základem je 7 krčních obratlů, má podobný jako my. Délka a tvar krku mají totiž značný vliv na pohyb koně, hlavně na tratích od 10km po půlmaraton.
Přední končetiny
Jeho přední noha se skládá z:
plec – skládá se z lopatky, která by měla svírat asi 45° se zemí, a z ramenní kosti
předloktí – tvoří ho kost loketní a vřetenní, které jsou vzadu srostlé. Mělo by být dobře osvalené.
zápěstí (karpus) – kloub z osmi malých kůstek, má být na ose přední končetiny.
záprstí
spěnka – má svírat asi 45° se zemí, základem je spěnková kost
korunka – základem je kost korunková
kopyto – základem je kost kopytní a střelková, ty jsou potaženy škárou a celé kopyto chrání rohové pouzdro. Mělo by svírat asi 55° s horizontálou. Kopyta se před optřebováním chrání podkovami.
Zadní končetiny
Jeho zadní noha se skládá z:
stehno – stehenní kost, stehenní sval
bérec – holenní a lýtková kost. Bérce mají být dlouhé a svalnaté
hlezenní kloub – jeden z nejdůležitějších kloubů, skládá se z 6 kostí, měl by být pod hrbolem sedací kosti
nárt – je delší než záprstí, čím je delší, tím rychleji se může kůň pohybovat
spěnka – má svírat asi 45° se zemí, základem je spěnková kost
korunka – základem je kost korunková
Kopyto má stejné jako u nohy přední, alespoň tak to říkal Otto.
Hřbet a hrudník
Hřbet tvoří 18 obratlů, k nim se upíná 18 párů žeber, z nich je 10 párů nepravých. V přední části hřbetu se nachází kohoutek. Čím je hrudník prostornější, tím vyšší výkony může kůň podávat. A my věříme, že je podávat bude.
Bedra
Základem je 6 bederních obratlů, u arabských koní a Černých jezdců z BK SAK jich bývá jen 5. Mají být široká a pevná.
Záď
Tvoří ji pánev a svalstvo, připojuje se k ní ohon, který slouží k odhánění hmyzu. Základem je 17 – 19 ocasních obratlů a je porostlý žíněmi. Pokud je ocas svěšený mezi zadníma nohama, bývá to známka onemocnění nebo jiných stresových podmínek. To můžete pozorovat zejména u Šípáků X-airáků. Tyto atributy však u tohoto koně budou muset pohledem zhodnotit naše děvčata Jarka, Lenkačlenka, Věrka, Táňa, Jana atd.
Srst
Jeho srst se skládá z krycích a podsadových chlupů. Podsadové chlupy má duté a slouží k tepelné izolaci, narůstají na zimu. Hříbata se rodí s podsadovými chlupy, krycí jim začínají růst až po asi 3 měsících. Jedno hříbě už má a porodila jej jeho kobylka. Hříbě se jmenuje Aleš. Výměna chlupů se nazývá línání. Náš nový kůň má i ochranné chlupy – žíně a rousy. Jsou hrubší, dlouhé a pevněji zapuštěné do škáry, tvoří kštici, hřívu a rousy. Vysoce citlivé má hmatové chlupy na pyscích a nad očima. Chlupové víry jsou důležité pro identifikaci, vznikají různým napětím podkožních svalů. Vyskytují se například na čele, krku, prsou, ve slabinách. Barva srsti spolu s barvou kůže určuje barvu nejen tohoto koně. Čím víc vzduchu je v dřeni chlupu, tím světleji srst působí.
Zbarvení
Existuje mnoho barev koní. Ale náš nový závodní kůň má tu nejkrásnější. Je to totiž Hnědák a k tomu ještě z Dolní Lhoty.
Má za sebou velké úspěchy. Je například dvojnásobným vítězem Ostravského maratonu (2:27:42 a 2:26:40). Je zachovalý, trošku prošedivělý, ale to není na závadu, ba naopak. Věříme, že zúročí své bohaté zkušenosti a sem tam přeskočí některého koníka z našich konkurenčních stájí :-)

Ano uhádli jste. Je to Miroslav Miko. Náš nový kůň, náš moderátor, naší televize

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Tak ještě Věrku Vašutovou a pomalu už bych k Vám přispěchal i já. Irča Šádková nám taky skočila k X-AIRakům, náš chudý provinční klub hold pro hvězdy není. Ale jinak jsme s Mirkem dlouholetí kamarádi i soupeři, tak věřím,že si proti sobě ještě vyběhneme.